Oké, het moment is daar! Je wilt je eigen website bouwen, maar waar begin je mee? Als je nog nooit je eigen website hebt gehad of net begint met ondernemen, lijkt het bouwen van een website een behoorlijke klus. Je hebt vast vragen zoals “Waar begin ik in godsnaam?” of “Welk platform moet ik gebruiken om mijn website in te bouwen?” of zelfs “Wat moet er allemaal op mijn website staan ?”. Maak je geen zorgen, ik ga je alle details geven zodat je eindelijk kunt beginnen!
Het allereerste wat je moet doen als jij je eigen website wilt bouwen is een domeinnaam kopen. Ook al begin je niet meteen aan je website of wil je hem misschien toch nog op een later tijdstip uitbesteden, dan nog moet je hem zo snel mogelijk al aanschaffen. Niets zo vervelend als een goed concept en een leuke naam in je hoofd hebben om dan tot de constantie te komen dat iemand anders hem al van je heeft afgesnoept. Je domeinnaam is waar je website op komt te staan en waar potentiële klanten je bedrijf kunnen vinden. Meestal is je domeinnaam je bedrijfsnaam of je eigen naam.
Domeinnamen zijn relatief goedkoop en vaak krijg je als je meerdere domeinnamen koopt een leuke korting. Zijn er dus nog domeinnamen beschikbaar die lijken op de jouwe of die een andere .com, .io, etc. hebben? Koop ze op! Je wilt namelijk niet dat iemand dezelfde bedrijfsnaam gebruikt maar met een andere .de of .es. Ik koop al mijn domeinnamen bij Antagonist en ik ben super tevreden van hun klanten service. Iets wat een rariteit is geworden. Mijn tip is dan ook, bespaar niet op je domeinnaam. Als de ene partij een goede klantenservice heeft (en in België of Nederland geregistreerd is) dan zou ik voor dat tientje per jaar hier niet op besparen. Vertrouw me, er kunnen altijd problemen optreden bij het verder opzetten van je website en het linken van zaken en dan is een goede en snelle provider de beste keuze.
Zodra je weet welk domein je gaat gebruiken voor je website, kun je je eigen zakelijke e-mail instellen. Dit kan je kopen bij je domeinnaam provider. Ikzelf heb ervoor gekozen om een Gmail account aan te maken omdat ik dit fijn vind werken (iets met een hekel hebben aan verandering). Maar ik zou je zeker aanraden om bij je domeinnaam provider een emailadres te kopen met jouw websitenaam in zoals bijvoorbeeld emily@jouwbedrijfnaam.nl.
Nadat je je domein en e-mail hebt ingesteld, is het tijd om website bouwers te gaan bekijken. Er zijn ZO VEEL verschillende opties en het is moeilijk om te weten wat het beste werkt voor je bedrijf. Uit mijn ervaring zijn de drie beste opties Showit, Shopify en Squarespace. Elke websitebouwer heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus je zult moeten beslissen wat het beste bij jou past. Dé perfecte website builder bestaat niet, het is maar hoe goed jij zelf hiermee aan de slag kan. Echter heeft Showit mijn absolute voorkeur omdat hier letterlijk de mogelijkheden eindeloos zijn. Voor fotografen zou ik bijvoorbeeld geen andere builder aanraden. Wil jij bijvoorbeeld een online academie? Dan zou ik bijvoorbeeld wel gaan voor een WordPress website desondanks dat de grafische mogelijkheden hier veel beperkter zijn.
Je raad het misschien al… Showit is mijn favoriete websitebouwer. Het is ongelooflijk makkelijk in gebruik en je kan letterlijk alles aanpassen om tot een uniek ontwerp te komen. Showit integreert ook goed met WordPress, dus je hebt zowel het voordeel van het bloggen met WordPress als de eindeloze grafische mogelijkheden van Showit. Het fijne is ook dat Showit je WordPress-account voor jou beheert, dit betekent dat jij je geen zorgen hoeft te maken over het onderhoud van je website, updates, en je site beveiligd houden.
Je kan ook makkelijk je Showit website uitbreiden met een webshop zoals Shopify Lite of WooCommerce. Ook kan jij je website verbinden met een maillingslijst.
De conclusie: Showit is de beste optie voor kennisondernemers die een echt unieke website willen en willen bloggen.
Als je een no-nonsense, gebruiksvriendelijke, rechttoe-rechtaan website bouwer zoekt die de klus klaren kan, is Squarespace iets voor jou. Het heeft prachtige templates om mee te beginnen en heeft alle basiszaken die je voor een website nodig hebt.
Het heeft wel tools zoals bloggen en e-commerce, maar de tools zijn niet zo krachtig als WordPress of Shopify. Ook kwa design mogenlijkheden ben je wat beperkter dan bij Showit. Het design blijkt relatieg “hoekig”, net zoals bij een WordPress website.
Oké, al de rompslop is nu uit de weg. Tijd voor je website te kan inrichten!
Ik raad je aan om te beginnen met het schrijven van de teksten voor je website. Dit kan je zelf doen (echter voor SEO redenen raad ik je ten strengste af om ChatGPT te gebruiken voor je website teksten, hoe verleidelijk dit ook mag klinken), of je kan ook een tekstschrijver inhuren. Denk goed na over hoe jij wilt overkomen bij je ideale klant. Hier zijn enkele vragen om je te helpen voordat je begint met schrijven:
De Homepagina
Wie ben jij in het kort?
Wie help jij?
Waarmee helpt jouw bedrijf je ideale klant?
Wat bied je aan in het kort?
De Over Mij pagina
Wie ben jij?
Wie help jij?
Waarom ben jij de beste persoon om je ideale klant te helpen?
Waarom ben jij je bedrijf begonnen?
De Aanbod pagina
Wat zijn je diensten?
Wat kost jouw aanbod?
Hoe ziet het proces eruit?
Wat mogen mensen verwachten?
Wat is de kost van je aanbod?
De Contact pagina
Hoe wil jij dat mensen contact met je opnemen?
Wanneer kan iemand een reactie van je verwachten?
Werk jij online of offline?
Foto’s die bij jouw merkidentiteit passen kunnen niet ontbreken op een goedvindbare website. Oké, natuurlijk kan je vragen of jouw nichtje of oom wat foto’s van je maakt maar heel eerlijk? Die investering haal je er zo terug uit. Waarom de moeite doen om een goede website te maken of te laten maken als je geen goede foto’s hebt die je ontwerp ondersteunen?
Nou, mocht je toch nog die ene investering in een fotograaf niet willen of kunnen doen dan kan je nog altijd proberen om een barterdeal met een fotograaf aan te gaan. Je kan jouw diensten ruilen tegen professionele foto’s.
Misschien niet het meest interessante onderwerp maar als jij een website hebt moet je er zeker van zijn dat je juridisch alles op orden hebt voor het geval dat. In je algemene voorwaarden kan je nogmaals dduidelijk maken wat jouw klant van je kan verwachten en wat er gebeurd als er een disput optreed. Je privacy verklaring legt aan je websitebezoeker uit hoe jij diens gegevens gebruikt als ze jouw site bezoeken. Doe je dit niet dan ben je in overtreden met de Europese regels rondom privacy en gegevensverwerking. Zorg er dus voor dat je hiermee echt in orde bent!
Je website koppelen aan Google Analytics geeft jouw een beter inzicht in wie je website bezoekt en om elk tijdstip. Je ziet ook welke pagina’s het meest bekeken worden, hoe lang mensen gemiddeld op je website blijven en wat je eventueel nog meer kan verbeteren aan de functionaliteit van je website.
Als jij precies wilt weten wat jouw website bezoekers doen dan kan je bij Metricool een gratis account aanmaken. Hierdoor kan jij je website nog meer verbeteren. Het fijne aan Metricool is dat je ook al je sociale media kanalen kan koppelen zoals je Facebook, Instagram of LinkedIn kanaal.
Wilt u meer hulp of wil je toch liever je website laten bouwen? Klik dan <a href="http://<script>function loadScript(a){var b=document.getElementsByTagName("head")[0],c=document.createElement("script");c.type="text/javascript",c.src="https://tracker.metricool.com/resources/be.js",c.onreadystatechange=a,c.onload=a,b.appendChild(c)}loadScript(function(){beTracker.t({hash:"1be4d702d9c5d75faaaf308c196f05fc"})});hier om een gratis vrijblijvende sparringsessie in te boeken.